"The multimedia dance play adapts Tove Jansson’s The Tales from the Moominvalley. The Finnish classic is given a family friendly contemporary dance makeover and won a Shanghai EXPO 2010 Culture Award." thatsmags.com

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Treenipäiväkirja Osa 1: Synkooppiongelmia

Moro. Tässä tulee teille päivän sitaatti - japanilainen sananlasku:

”Olemme kaikki hölmöjä, tanssimmepa tai emme.
Joten voimme aivan hyvin tanssia.”


Jep. Taas yksi jännittävä viikko melkein pulkassa. Mitä mielessä?

Noh. Juuri kun pääsin tässä taannoin kehumasta Muumi-hahmojen, ja erityisesti Mamman vartalon käyttöä, täytyy myöntää kohdanneensa omat pedagogiset rajansa. Tänään treenattiin cha cha chaata(...) Meillä cha chaata päätyi lopulta sitten tanssimaan naispari Vilijonkka - Kampsu, jotka kyllä lähtivät vahvoista johtoasemista, mutta sen verran kokovartalojäykkinä ja hermoilevina tyyppeinä, että saivat tuomaristolta lähinnä kuutosia. (Selitän joskus tämän nurinkurisen kilpatanssifinaalin arvioinnin.) Voisi luulla, että homma olisi kaatunut tuohon heinäseiväsasiaan, mutta vielä isompi issue oli meillä tämä ns. synkooppiprobleema.

Tanssiurheiluseura Lá Teamin sivuilla kuvaillaan naulan kantaan tätä synkooppiasiaa näin: "Cha chan perusrytmi nelijakoisessa musiikissa on 1-2-3-4-&, missä nelosisku on puolitettu kahdeksi askeleeksi (4 ja &) eli neljäs isku on synkopoitu. Tämä voidaan kirjoittaa myös 2-3-cha-cha-cha – tämä cha-cha-cha-kohta on usein chassé-askeleen, eli sivulle-yhteen-sivulle-askeleen paikka peruskoreografioissa. Perinteisen nelijakoisen musiikin rikkominen tällä tavalla tekee tanssista uniikin. Cha cha on huomattavasti terävämpää kuin samba, sillä siinä jalkojen suoruuteen kiinnitetään erityistä huomiota."

Siinä se tuli. "Huomattavasti terävämpää." "Suoria jalkoja." Jälkimmäisiä löytyy Kampssulla ja Vilijonkkalla kyllä! Ja Kampsusta täytyy kyllä vielä lisätä, että vaikka vauhtia ja aivan uniikkejakin kvaliteettejä löytyy, niin ei tee viemistä aivan helpoksi!! Joten Vilijonkkalle tästä vaikeantyön lisäpisteet. Eli tässä kohdin aikalailla tasapeli.

Mutta niin se vaan on, että Muumeilla paraskin yritys synkooppiin jotenkin tuntuu vain katoavan, noh, miten sitä sanoisi, puvustuksen poimuihin.

Taikka sitten täytyy vain vielä hioa jalkatekniikkaa(...)Siis sitä miten hallitusti ja nopeasti tanssija pystyy jalkapohjan lihaksia hyväksi käyttäen siirtämään vartalon painoa jalalta toisella. Ja usko minua, cha chaassa sitä siirrellään kovasti! Siis esimerkiksi tämä "2-3-cha-cha-cha"-asia, että pitää ensin astua vaikka eteen/taakse ja sitten sitten sivulle lantion sivuttaista liikettä hyödyntäen. Ei onnistu. Muumivartalo tuntuu olevan kuin luotu sambaan, niin ja valssiin. Ja tämä kaikki siis vielä jotenkin nykytanssin konseptissa. (toim. huom.)Haastetta riittää.

Mutta työ ja treeni jatkuu. Ensi-iltaan aikaa vaikka kuinka!!

Se on moro!

Samuli Roininen, Tanssija-koreografi, Tanssiteatteri MD

1 kommentti:

Nuuskamuikkunen kirjoitti...

Lisää kilpatanssista mm: http://www.lateam-lieto.net/kilpatanssi.html

http://www.step.fi/STEP/