"The multimedia dance play adapts Tove Jansson’s The Tales from the Moominvalley. The Finnish classic is given a family friendly contemporary dance makeover and won a Shanghai EXPO 2010 Culture Award." thatsmags.com

torstai 8. huhtikuuta 2010

Kavereita Osa 1: Muumilaakso


Photos: Samuli Roininen, Copyrights: Moomin Characters Ltd


Ensi-ilta päivä.

Mitä mielessä?

Ystävistä.

Se on Tampereen Taidemuseon Muumilaakso, joka on ollut projektin kaveri alusta alkaen.

Muumilaakso on ollut se pakopaikka, jossa on ihan hiljaa saanut katsella Toven kuvituksia ja kolmiuloitteisia pienoismallinnoksia.

Toisinaan olen vaan tuijotellut pieniä hahmoja odotellen, että ne vastaisivat kysyvään ilmeeseen. Vastaisivat vaikka että: "Hyvin menee!"

Muumilaaksossa on päässyt myös seuraamaan ihmisten, niin lasten kuin aikuistenkin ilmeitä ja reaktioita.

Ollaanpa muutaman kerran saatu aikaa melkoinen yllätysnumero, kun ollaan Pikku Myyn johdolla hypätty esiin muumiteatterin kulissien takaa. Ta -daa!!

Muumilaakso on yhtä keskeinen ja tamperelainen paikka kuin vaikkapa Amurin Helmi tai Vaakon Nakki.

Kömpelö vertaus ehkä, mutta sopii miettiä kuinka tärkeitä tällaiset hiljaisella äänellä kaupunkikulttuuria tekevät paikat ovat.

Ei tarvita suuria riemunkirjavia plakaatteja.

Vaan pieni kuiskaus siitä, että me olemme olemassa.

Tervetuloa, jos liikut täällä päin.Antaapa Muumilaakson itse esitellä itsensä:

"Tampereen taidemuseon Muumilaakso on kirjailija ja taiteilija Tove Janssonin alkuperäisiä muumiteoksia esittelevä museo. Sen ainutlaatuiseen kokoelmaan kuuluu noin 2000 teosta.

Museo perustuu Tove Janssonin muumikirjoihin. Niitä on käännetty jo lähes 40 kielelle. Kirjat viehättävät aikuisia ja lapsia. Tove Janssonin alkuperäiset muumikuvitukset ovat olennainen osa museon tunnelmaa, ja etenkin Tuulikki Pietilän rakentamat kolmiulotteiset kuvaelmat täydentävät mielikuvaamme muumitarinoiden tapahtumista. Kokoelman helmi on sininen viisikerroksinen muumitalo, joka on yhtä omaperäinen kuin sen asukkaat – ja rakentajat Tuulikki Pietilä, Pentti Eistola ja Tove Jansson."


Jos et ole siis Muumilaaksossa käynyt, niin vielä ehtii.

Ja Muumilaaksosta Hällään tanssahtelee ihan hetkessä.Hyvää ensi-iltaa!


Samuli

Ei kommentteja: