"The multimedia dance play adapts Tove Jansson’s The Tales from the Moominvalley. The Finnish classic is given a family friendly contemporary dance makeover and won a Shanghai EXPO 2010 Culture Award." thatsmags.com

maanantai 8. maaliskuuta 2010

Tunnustuksia Osa 1: Tanssii Muumien kanssa

Päivää. Tänään Mammasta.

Ensinnäkin täytyy tunnustaa etten ollut aivan syyntakeeton, kun halusin Muumimamman Tanssivaan Muumilaaksoon.

Miksikö? Noh. Hahmona tämä äidillisen lempeä, mutta tarpeentullen anarkistinen ja perheensä (ja joskus aivan tuntemattomienkin) puolesta viimeiseen saakka puolta pitävä Muumimamma on varmasti päätynyt muidenkin kuin allekirjoittaneen Uniin. Uskoisin(...)

Ajatuksenani on tässä ollut, että Muumit, samoin kuin toisinaan Tanssii tähtien kanssa julkkissalsaajat, eivät aina ole ihan varmoja siitä tanssitaanko sambaa vai paso doblea, valssataanko vai vedetäänkö foxtrottia. Noh. Muumit eivät vaan välitä. Pääasia on että musiikki vie ja rytmi on vartalossa. Jep. Ja entäs sitten se muumien kehonkieli?!

Muumimammassa yhdistyvät latinalaistanssijattarien parhaat piirteet. Ei, vielä parempaa, sanoisin että tanssivassa Mammassa muumillistuu sellaisia jo eläissään legendaarisia latinalaistanssijattaria kuin vaikka Suutari-Jääskön Sirpa. Sirpa sanoo uusimman Viini -lehden haastattelussa että "(...)elämään ja viiniin tarvitaan draamaa." (http://www.viinilehti.fi/viini/) Kovin totta. Dramatiikkaa ei kuitenkaan ihan heti yhdistä Muumimammaan.

Yllätys siis tuli, kun Mamma alkoi sambaamaan.

Miksi samba? Noh. Samban rytmiikka on nimittäin muita latinalaistansseja rikkaampi. Tämä taas tekee tanssista mielenkiintoista katsottavaa. Mammankin lattareiden peruselementti on baunssi eli tämä meille kovin tuttu rytmikäs jousto polvista ja nilkoista. Ja nyt tärkeää. Mamman ruumiinrakenne vastaa paljolti ihanteellista latinalaistanssijatteren vartaloa: Näpsäkät jalat. Vahvat, muodokkaat (ei välttämättä turhan pitkät) sääret, kaunis naisellisen pyöreä lantionseutu ja elastinen ylävartalo ja käsivarret. Eipä uskoisi! Ja se on juuri tämä baunssi, mikä johtaa voimakkaaseen lantionliikkeeseen sekä jaloista ylöspäin suuntautuvaan spiraalimaiseen vartalon käyttöön. Mamma (ja Suutari-Jääskö) liikkuvat tavallaan kuin kalat vedessä.

Tanssivassa Muumilaaksossa ei tietenkään tanssita lattareita syyttä. Taikka ainakaan ainoastaan julkisuushakuisesti. Latinalaistansseista ehkä juuri samba on se iloinen ja riehakas juhlimistanssi, joka sopii Muumien yhteisölliseen hauskanpitoon.

Joten bailabaila vaan. Ja hyvää naistenpäivää!!!

Samuli Roininen, tanssija-koreografi, Tanssiteatteri MD

1 kommentti:

Nuuskamuikkunen kirjoitti...

Wikipedia Naistenpäivästä:

Katso mm. Neuvostoliittolainen naistenpäivän juliste vuodelta 1932:
8. maaliskuuta on työtä tekevien naisten kapinapäivä keittiöorjuutta vastaan. Alas sorto ja kotitaloustyön kapeakatseisuus. Erityisesti Neuvostoliiton alkuvuosiin liittyi aatteellinen julistus myös naisten tasa-arvon puolesta, mitä korostettiin kannustamalla naisia osallistumaan työelämään kodin ulkopuolella.