"The multimedia dance play adapts Tove Jansson’s The Tales from the Moominvalley. The Finnish classic is given a family friendly contemporary dance makeover and won a Shanghai EXPO 2010 Culture Award." thatsmags.com

perjantai 20. elokuuta 2010

Kulttuuritekoja Osa1: Nukkuuko Muumi huonosti?

Photos: Samuli Roininen, Copyrights: Moomin Characters Ltd


Moi taas.


Hyviä uutisia. Tanssiva Muumilaakso -esitykset jatkuvat taas pian Hällä -näyttämöllä!!

Niin. No, sekin(...) Mutta tiesitkö, että Voima-lehti on alkanut julkaisemaan sarjakuvasivuillaan vanhoja Muumi-strippejä?

Loistavaa!

Korrekti näkökulmakin löytyi.

Kuuntele tätä:

"Voiman tulevissa numeroissa julkaistaan sarjakuvaa, jossa kaiken halutaan pysyvän ennallaan ja jossa poliisi on ystävä. Vallankumous, taide ja journalismi on pantu viralta. Kehitystä tai demokraattisia uudistuksia ei kaivat ja töissä ei tarvitse käydä.

Silti jostain syystä eletään jatkuvassa yltäkylläisyydessä. Radikalismiin kyllästynyt silinterihattuinen perheenisä vaihtaa sanomalehden rakkausomaaneihin, koska minkään ei tarvitse muuttua."


Voima-lehden ensimmäisessä Muumi-stripissä Neiti Sananvapaus esittelee Muumeille radikalismin alkeita kouluvaltauksesta poliittisen palopuheen pitoon. Paljon on muumeilla tietenkin vielä opittavaa. Ollaan vielä kovin "Alhaisella anarkian tasolla."

Hanna Kuusela kirjoittaa Voimassa siitä kuinka vallankumous epäröimättä syö Muumilaaksossa lapsensa. Niinkö? Tässä se tarkoittaa Muumilaakson 'helppoutta' ja saavutettua 'tasapainoa'. On löydetty jotain, jota ei helpolla huojuteta. Onko Muumilaaksosta tullut Sveitsi?

Tove on ehkä kokenut olevansa taiteilijana toivottoman porvarillinen. Taiteilijalla on vain oivaltavan ironian taju kuitenkin aina ollut suurempi kuin poliittisen palopuheen tarve. Toven tuotannossa on kyllä anarkiaa. Se saa lukijan miettimään, ja itse yrittämään pientä sabotaasia, vaikka sitten vain boikotoimaan omia tuttuja tottumuksiaan. On puhuttu ulos ja uudelleen oppimisen taidosta. Olisiko tämä sitä?

Kuusela jatkaa:

"Muumit kun osaavat ivata muodin aallonharjoja ja korskeaa touhotusta. He kehoittavat pieniin seikkailuihin kohtuuden rajoissa ja muistuttavat modernien keksintöjen olevan usein huonompia kuin pussillinen esimodernismia.

Rivien välissä kai sanotaan, että Muumilaakso on mahdollinen vain, jos kukaan - silinteripäiset herrat mukaan lukien - ei tavoittele liikoja tai turhia."


Niin. Otamme käyttöön sananvapauden.

http://www.voima.fi/

Ensin on vain seikkailtava pikkuisen, jotta saa perspektiiviä ja sanottavalleen sisältöä. Vai?


Terveisin,

Samuli Roininen. Tanssiteatteri MD

Ei kommentteja: