"The multimedia dance play adapts Tove Jansson’s The Tales from the Moominvalley. The Finnish classic is given a family friendly contemporary dance makeover and won a Shanghai EXPO 2010 Culture Award." thatsmags.com

perjantai 31. tammikuuta 2014

Mediaseurantaa Osa 19: Tositarinoita lastensuojelusta

Photo: Ari Ijäs, Copyrights: Moomin Characters Ltd


Hei taas,

Tämän päivän Helsingin Sanomien kaupunkitoimittaja Päivi Punkka kirjoittaa tärkeästä, mutta monesti hiljaiseksi vaietusta asiasta, lastensuojelun arjesta otsikolla Tositarinoita lastensuojelusta. Seitsemän tositarinaa perheistä, joissa omat voimavarat eivät ole enää riittäneet. Kun aikuinen ei ole enää jaksanut olla aikuinen, lapsi on monesti vaarassa menettää oikeutensa olla lapsi.

"Vaikka vanhempi tietäisi perheen tarvitsevan apua, vastaus lastensuojelun mukaantuloon voi olla raivo, suru tai viha. Vaikka omat voimat, keinot ja usko ovat loppuneet jo ajat sitten. Vaikka lapsen elämä rynnii kovaa vauhtia väärään suuntaan."

Lapset, ja aikuiset tarvitsevat joskus toisen aikuisen apua. Hyvää tehdään monesti hiljaa ja ilman otsikoita. Toisinaan taas otsikot voivat auttaa asian onnistumiseen. Lehden toisella aukeamalla kirjoitetaan Toven juhlavuoden tapahtumista. Toven juhlavuosi näkyy myös monina hyväntekeväisyyshankkeina. Toimittaja Suvi Ahola kirjoittaa Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla tänään näin:

"Muumituotteiden lisenssihaltioiden kanssa Moomin Characters kerää juhlavuonna lastenjärjestö Unicefille summan, jonka arvioidaan kohoavan jopa miljoonaan euroon(...) "Nopein tapa muuttaa maailmaa on se, että opetetaan tyttöjä lukemaan", Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström arvio projektia." Kirjailijan juhlintaan tällainen auttaminen istuu luontevasti."

Tovelle lapsi ja lapsen oikeus ja kyky katsoa maailmaa omalla tavallaan on aina ollut tärkeä aihe taiteessaan. Toven kirjoissa muumiperhe on se, josta voi ottaa etäisyyttä omien probleemien selvittelyyn, ja sitten taas palata muiden pariin. Tove Jansson -seuran sivuilla tätä perheen ja yksilön vuorovaikutussuhdetta kuvataan näin:

"Kaikkien muumikirjojen miljöönä on laakso, jonka keskellä asuu omalaatuinen muumiperhe sinisessä kaakeliuunia muistuttavassa talossa. Keskushenkilö on Muumipeikko vanhempineen; heitä ympäröi laaja joukko ottolapsia, sukulaisia, esi-isiä, naapureita, ystäviä ja pelottavia muukalaisia. Kirjoissa joudutaan yleensä seikkailuun tai katastrofiin (tulva, maailmaa uhkaava komeetta, hirmumyrsky, taika, merihirviö), johon liittyy matka ja siltä paluu. Lopussa muumien kotielämä palautuu aina turvallisiin uomiinsa, ja kirjat päättyvät poikkeuksetta yhteiseen juhlaan. 

Muumikirjojen suosiota selittävät varmasti eniten niiden psykologinen osuvuus ja kyky, jolla kirjailija tasapainottelee lapsen ja aikuisen maailman välissä. Muumikirjat ovat sekä lasten että aikuisten kirjoja."

Tove Jansson -seura

Lasten ja aikuisten kulttuuria. Lasten kulttuuria, niin aikuisten kuin lasten itsensä tekemää. Aikuisten ja lasten yhdessä ja toisilleen tekemään kulttuuria. Perheen omaa yhteistä kulttuuria.

Tätä kaikkea on tärkeää olla tekemässä.

Samuli Roininen
Tanssiteatteri MD

Ei kommentteja: