"The multimedia dance play adapts Tove Jansson’s The Tales from the Moominvalley. The Finnish classic is given a family friendly contemporary dance makeover and won a Shanghai EXPO 2010 Culture Award." thatsmags.com

lauantai 18. tammikuuta 2014

Mediaseurantaa Osa 18: Lastenkulttuuri nyt!

Photo: Ari Ijäs, Copyrights: Moomin Characters Ltd
Hei vaan,

Vuonna 2014 tulee siis kuluneeksi 100 vuotta Tove Janssonin syntymästä.

Tanssiteatteri MD ja Tanssiva Muumilaakso juhlistavat juhlavuotta helmikuun kotiesityksillä Hällä-näyttämöllä sekä kiertueella Suomessa ja ulkomailla!

Juhlavuoden tapahtumista löytyy tietoa monesta eri paikasta. Käykää vaikka lukemassa Kaksplus -lehden perheblogia Lastenkulttuuri nyt!, jota kirjoittaa Kaksplussan ja Annan toimittaja, äiti ja kulttuuriaddikti Saga Wiklund. Hän kirjoittaa juhlavuoden monista tapahtumista. Muumien historiasta Saga muistuttaa, että Muumilaakso syntyi vastareaktiona sodalle. Se jääkin ehkä unohduksiin, kun juhlimme muumilaakson luojaa. Muumit ovat matkanneet pitkän matkan.


"Sotavuodet muokkasivat yllättävän paljon Tove Janssonin taiteilijan uraa: muumitarinat syntyi oikeastaan vastareaktiona sota-ajan surulle, pelolle ja ankeudelle. Muumilaakso oli taiteilijalle värikäs, ihana ja turvallinen pakopaikka, jossa kaikki oli mahdollista. Tuula Karjalainen kuvaa näitä asioita uudessa Jansson -elämäkerrassaan Tee työtä ja rakasta (Tammi 2013)."

"On jännittävää, että Muumi-sarjakuvien täytyi tulla ensin suosituiksi Britanniassa ennen kuin ne kelpasivat suomalaiselle lehdistölle. Muumi-sarjakuvaa julkaistiin 1950-luvulla päivittäin maan suurimmassa iltapäivälehdessä The Evening Newsissä. Myös joidenkin Toven kirjojen kääntäminen suomeksi kesti yllättävän kauan – mutta kun muumit löivät läpi itsensä, suosio oli todella suuri. Taidemaalarista tuli loppuiäkseen muumien äiti. Muumit pysyivät, vaikka Jansson teki paljon muutakin, kuten kirjoitti novelleja ja maalasi edelleen. Välillä Tove suorastaan tuskastui siihen, että peikot seurasivat häntä aina ja kaikkialle."


Blogit.kaksplus.fi

Saga kirjaa blogissaan myös poimintoja juhlavuoden monista tapahtumista. Itse olen aikeissa vierailla ainakin Porvoon Kirjallisuusseminaarissa: ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.” 8. – 10.8.2014. Näin on.

Hauskaa vuotta 2014.

Samuli Roininen
Tanssija-koreografi
Tanssiteatteri MD
 


Ei kommentteja: