"The multimedia dance play adapts Tove Jansson’s The Tales from the Moominvalley. The Finnish classic is given a family friendly contemporary dance makeover and won a Shanghai EXPO 2010 Culture Award." thatsmags.com

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Juhlan merkityksestä

Kuva: Tanssiteatteri MD, ©Moomin Characters™Tänään nostamme mehumaljaa 100. Tanssiva Muumilaakso- esitykselle! - Onneksi olkoon.

Juhlalla kun tuntuu olevan Janssonin kirjallisuudessa erityinen merkitys. Ja juuri tanssilla on keskeinen tehtävä näissä monesti rituaalisissa kotiinpaluun tai seikkailusta selviytymisen juhlissa. Mörkö on poistunut, ja Sirke Happosen sanoin tanssi ”ilmentää ilon tunnetta, yhdessäoloa ja tilanteen erityisarvoa.”

Ajattelemmeko myös, että juhlassa kokoonnumme kollektiivisesti kokemaan yhteisön merkityksen. Janssonin teoksissa matkaan lähdetään usein yksin, mutta palataan yhdessä, tai muiden yhteyteen. Saamme jakaa tärkeän kokemuksen siitä, että vielä henkilökohtaisen seikkailumme tai symbolisen muutoksen jälkeen olemme tervetulleita liittymään suurempaan kokonaisuuteen, jossa voimme olla omina itsenämme, onnistuimme sitten tehtävässämme tai emme.

Odotus palkitaan, ja niin kuin Vilijonkka varjonäytelmässään, kohdataan juhlassa kauan kaivatut ystävät. - Ja uudet. Osa Tanssivan Muumilaakson jatkuvuutta on ollut harjoituttaa teokseen uusia tanssijoita. Näin ollaan toteutettu Tanssiteatteri MD:n haavetta tuottaa pitkäikäisiä pieniä klassikkoteoksia, joihin voimme palkata uusia nuoria taitavia tekijöitä. Näin perhe kasvaa. Tietenkin myös yleisö uudistuu. Monelle pienelle katsojalle Tanssiva Muumilaakso on ainutkertainen uusi kokemus, esittäjilleen se saattaa olla jo 100.

Kiitokset uudet ja vanhat. Kiitokset yleisö.

Samuli Roininen
Tanssija-koreografi, Tanssiteatteri MD

Ei kommentteja: