"The multimedia dance play adapts Tove Jansson’s The Tales from the Moominvalley. The Finnish classic is given a family friendly contemporary dance makeover and won a Shanghai EXPO 2010 Culture Award." thatsmags.com
keskiviikko 29. syyskuuta 2010
Matkalla Osa 1: Taidekaaressa
Moi taas,
Tällä viikolla on Hällässä ollut säpinää.
Vieraina Tanssivan Muumilaakson esityksissä on ollut tamperelaisia 2. luokkalaisia Taidekaaren Pääosassa- taidekasvatusprojektin kutsumana.
Niin missä Pääosassa??
Pääosassa kokonaisuus pohjautuu Tanssiteatteri MD:n tanssiteokseen Tanssiva Muumilaakso, joka on kokonaisuuden ensimmäinen osa. Tämän jälkeen oman koulun liikuntasalissa on kolme taiteilijoiden ohjaamaa työpajaa: tanssi-, kuvataide- ja tanssia ja kuvataidetta yhdistelevä monitaiteinen työpaja.
Tanssityöpajasta kirjoitetaan näin:
Tanssiva Muumilaakso -tanssiteos on pohjana tanssityöpajalle, jossa käsitellään tunteita tanssin keinoin. Itseksi tuleminen ja oma voima löytyvät tunteiden kokemisen kautta. Omien ja toisten tunteiden ymmärtäminen ja arvostaminen luo hyväksyvän ilmapiirin ja mahdollistaa yhdessä toimimisen. Työpajassa voi tuntea pelon tunnetta Mörköpainissa ja oppia nauramaan itselleen Naurutanssin pyörteissä. Näkymättömän lapsen tanssissa jokainen voi löytää voimansa ja tulla näkyväksi. Muumilaakson hahmojen persoonalliset, tanssimisen erilaiset vivahteet ovat myös tutkimisen kohteena.
Tämä on tärkeää.
Jos siis haluat tietää enemmän Mörköpainista tai vaikka oppia nauramaan itsellesi Naurutanssin pyörteissä, niin lue lisää Taidekaaren sivuilta:
http://www.tampere.fi/taidekaari/erityisopetus/2luokka/paaosassa.html
Hauskoja esityksiä vielä koko viikko. Nähdään taas.
Terveisin,
Samuli Roininen, Tanssija-koreografi, Tanssiteatteri MD
keskiviikko 22. syyskuuta 2010
Greetings from Shanghai Part 6: The Snowball Project
Hallo there,
Here you can see a couple of those many photos we took in Shanghai. And that was only a month ago. So the time flies(...)
Have you heard of the Snowball project in China? It takes place in Shanghai and it just started today.
Read more about it:
The Snowball / Finnish-Chinese Performing Arts event is a part of Finland’s cultural export program in Shanghai World Expo 2010.
Performing Arts Snowball is a networking event for theatre, dance and circus professionals. The objective of Snowball is to match Finnish performing arts organizations, production companies, educational and design professionals, producers and artists with their Chinese colleagues to build up future co-operations. The project aims to build bonds between business and creative competence in Finland and China.
http://www.snowballfinland.fi/
So. Good luck to everybody there for working on Finnish Cultural Export!! And have a good time in China.
maanantai 13. syyskuuta 2010
Kielellisiä Osa 4: ANALYYSIÄ
Photos: Samuli Roininen, Copyrights: Moomin Characters Ltd
Terve taas.
Tanssianalyysista.
Noora Laaksonen opiskelee Jyväskylän avoimessa yliopistossa tanssianalyysin-kurssilla, ja on siis kirjoittanut ja analysoinut Tanssivaa Muumilaaksoa.
Tekijöille on mielenkiintoista lukea teoksesta, joka jo jotenkin on päässyt asettumaan jonnekin koetun kohdalle. - Että siis se ei ole akuutti tavalla jota se vielä vähän aikaa sitten oli.
Teksti on tarkkaa, ja välin osuvaa. Tuntuu, että hän ei ota kantaa siihen, pitääkö teoksesta vai ei, mutta kirjoittaa elävästi ja eläytyen.
Aika harva on itse asiassa analysoinut itse LIIKETTÄ, roolien rakentamista ja koreografisia valintoja tällä tavoin. Ja mitä se sitten on, tanssianalyysi?
Lainaan tässä alla muutamia ajatuksia Nooran analyysista. Painotukset ovat omiani.
*****
"Satuhahmojen käyttäminen ja intertekstualisuus antavat aina myös koreografille ja tanssijoille uutta perspektiiviä tutkia omaa liikekieltään. Väitän, että jokaisella koreografilla on oma tyylinsä niin kuin tanssijoillakin, vaikka askelkuviot olisivat samat. Joten, miten fiktiiviset hahmot saadaan omanlaisikseen? Millaista roolianalyysiä koreografi ja tanssija ovat joutuneet tekemään? Koreografin tyyli sitoo teoksen linjan, mutta on mielenkiintoista havaita myös, miten pienet asiat riittävät tekemään vaadittavan eron hahmojen tanssin välille. Pienet rytmin muutokset sekä voiman ja tasojen käytön erot tekevät muumihahmoista ainutlaatuisia. Teos jatkaa aiempia muumitöitä omalla eheällä ja elävällä rakenteellaan eikä tyydy vain imitoimaan tai kuvittamaan valmista tekstiä."
Hän jatkaa:
"Teosta voi sanoa tanssiteatteriksi, vaikkeivät tanssijat juuri puhu tai laula. Jokainen kohtaus on oma draamallinen kokonaisuutensa. Hahmojen välille syntyy selviä kontakteja. Liikkeissä on arjesta tuttuja eleitä ja teoksen visuaalinen ilme luo selkeät tapahtumapaikat ja hahmot. Lavastuksena on muutama kaareva muotoinen ja liikkuva sermi. Ne ovat pääosan ajasta kiviä tai kallioita, mutta välillä niihin heijastetaan muitakin kuvia. Sanna Malkavaaran suunnittelemat videoprojisoinnit ovat hyvin oleellinen osa teosta. Ne vievät muun muassa metsään, rannalle ja Viljonkan taloon. Värien ja varjojen vaihtelulla tunnelma ja kohtaus muuttuvat hetkessä."
Tässä Laaksonen kuvailee Mikko Heinon Nuuskamuikkusta ja Sara Kovamäen Ötökkää:
"(...)Liike on joustavaa ja jatkuvaa. Se etenee sulavasti tasosta toiseen. Nuuskamuikkunen on yksin ja mietteliäs kuin tarinoissa. Pian hän saa seurakseen pienestä kivenkolosta, eli sermin luukusta, putkahtavan pienen otuksen. Tämä Sara Kovamäen ketterä ja pieni ötökkä on selvästi kiinnostuneempi Nuuskamuikkusesta kuin Nuuskamuikkunen tästä. Molemmilla on omat askeleensa ja koreografiansa eikä fyysistä kontaktia toiseen oteta. Käsien liikeradat ovat hyvin selkeät ja tarkat, aivan kuin niillä yritettäisiin kertoa miimisesti jotain. Etenkin ötökän liikkeen suunta on lähes sotilaallisen suoraviivaista ja eroteltua. Hän nostaa jalkoja, niiaa ja viittoo käsillä vauhdikkaasti ja hallitusti. Nuuskamuikkusen tanssi on myös puhdasta, mutta liike on jatkuvampaa ja epäsuorempaa. Se ikään kuin virtaa omassa maailmassaan aivan kuin hahmon ajatuksetkin. Tanssi on keskittynyt etunäyttämölle."
Ja analysoi teoksen dramaturgiaa:
"Alku lupaa paljon koko teokselta. Visuaalinen ilme, musiikki ja muumien tanssi tekevät ehyen ja ainutlaatuisen kokonaisuuden. Ensimmäinen kohtaus vaihtuu sulavasti toiseen. Tanssisarjojen rytmitykset ovat kohdallaan, ja teoksessa on dynamiikkaa. Hahmoihin ei ehdi kyllästyä, kun lavalle jo tulee toinen muumi, tai tunnelma ja musiikki muuttuvat dramaattisesti."
Noora Suvi Elorannan esittämästä Pikkumyystä:
"Seuraavaksi lavalle jo pomppaa Suvi Elorannan Pikku Myy, joka tanssii hyvin tutun persoonansa mukaisesti: äkkipikaisesti, nopeasti ja iloisesti. Hän jopa nauraa ja kujeilee. Liike on sattumanvaraista, kevyttä ja hypähtelevää. (...)Myyn ja Nuuskamuikkusen kohdalla tanssin liikekieli on pääosassa. Tasoja käytetään monipuolisesti, ja tanssijoiden koko keho on käytössä. Tanssi on nopeahkoa, energistä ja ääriosiin asti ulottuvaa. Jokainen kämmenen ja ranteen liike on mietitty."
*****
Vain muutamia kommentteja mainitakseni.
Joten, kiitos vielä. Kosketus. Ja palaute, niin yksinkertaiselta kuin se kuullostaakin, on joskus harvinaisen tärkeää, tai joskus, vain harvinaista, tekijöilleen.
Eikä tietenkään yksinkertaista.
Hyvää loppukesää vieläkin.
Tanssiva Muumilaakso taas Hällässä alkaen tiistaina 21.9. klo 10.00.
Terveisin,
Samuli
tiistai 7. syyskuuta 2010
On the Road Part 9: ESPOO
Photos: Samuli Roininen, Copyrights: Moomin Characters Ltd
Terve taas.
Tanssiva Muumilaakso lähtee keikalle etelään, elikäs Espooseen.
Jepjep.
ESPOON KULTTUURIKESKUS
LOUHISALI
PE 10.9 klo 10 ja klo 18
LA 11.9. klo 13 ja klo 16
TERVETULOA!
LIPUT JA LISÄINFO:
http://www.lippu.fi/PublishedService?pageID=9&itemcode=event_22723
Tunnisteet:
on the road,
reissun päällä,
suomeksi
keskiviikko 1. syyskuuta 2010
On the Road Part 8: Moominvalley Revisited
Photos: Samuli Roininen, Drawings: Students Rahola Primary School, Finland
Hallo.
Greetings from Shanghai. About the arts education.
When thinking of it, there must be hundreds of arts education curricular models which you can choose from. So, how to start?
I might be mistaken, but quite often when talking about arts education we tend to talk about drawing. We have used to the idea that the core discipline of Western art education is the practice of drawing, rather than performing arts as dance, theatre or music.
That may, however be about to chance. I believe, we are bound to get also dance into the schools curriculums.
Here above you can see two of the many drawings made by the students at the Rahola Primary School in Tampere, Finland.
Drawings were made this spring after the students saw the Dancing Moominvalley show at the Hällä stage. As a part of art educational project we also organized a work shop where in five 'shops' the students got to get a little closer of different characters in the show.
One of the core ideas in Toves work has been the individuality of her charachters. Then again, she wanted to emphazise the importance of beeing together. Of experiencing live together. Eather as a family. Or as a group of friends. Dancing together was one way to express the togetherness.
In the project we wanted to show how dance could give the students with such different backgrounds an equal chance to express themselves. This, we thought, could be the main theme also in the future Dancing Moominvalley works shops. - Different dynamics, different movements, all makings sense.
All of the students drawings were also seen at the DANCING MOOMINVALLEY - "In Search of a Synthesis" Symposium in Shanghai. It was a great chance to see them side by side with the digigraphies made of Toves original art work.
The idea in the symposium was to create a collective discuss the art of Jansson from various perspectives:visual, biographical, choreographic, academic and musical. Sirke Happonen, PhD as a chair and interviewer, we tried to open the process of making Dancing Moominvalley. We started by presenting the students drawings.
And eventually we were closing the panel with the idea of an importance of understanding your audience. Learning from your audience. That the arts education is also education for the artists, teachers and organications, not only for the children.
So, thank you, all of you who were participating at the Art & Education Case Rahola Primary School.
You were very much in our minds at the EXPO.
Samuli Roininen, choreographer, Dance Theatre MD
Tunnisteet:
EXPO,
in english,
on the road,
reissun päällä
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)