"The multimedia dance play adapts Tove Jansson’s The Tales from the Moominvalley. The Finnish classic is given a family friendly contemporary dance makeover and won a Shanghai EXPO 2010 Culture Award." thatsmags.com

torstai 26. marraskuuta 2009

Tanssiva Muumilaakso - Dancing Moominvalley

Huhtikuun 8. päivä 2010 ensi-iltansa saava Tanssiva Muumilaakso (Dancing Moominvalley) on Tove Janssonin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -teoksen pohjalta käsikirjoitettu tanssiteos, joka avaa Janssonin teoksista tuttuja näkymättömyyden, toiseuden ja erilaisuuden teemoja.

Esityksen visuaalisen maailman pohjana ovat Tove Janssonin alkuperäiskuvitukset Tampereen Taidemuseon Muumilaakson kokoelmasta. Tove Janssonin kuvien ja kertomusten maailma siirtyy näin ensimmäistä kertaa näyttämölle tanssiteatterin keinoin.

Teoksen koreografian tekee Tanssiteatteri MD:n koreografi Samuli Roininen ja musiikin säveltää Heikki Mäenpää. Tanssi, musiikki ja visuaaliset elementit, kuten projisoinnit, kietoutuvat toisiinsa tulkitsemaan sitä kokonaisvaltaista ja valloittavaa maailmaa, jonka Jansson tarinoissaan on luonut.

Koreografisen prosessin lähtökohtana on käytetty filosofian tohtori Sirke Happosen väitöstutkimusta Vilijonkka ikkunassa – Tove Janssonin muumiteosten kuva, sana ja liike. Tutkimus kysyy, miten Jansson kuvituksissaan luo liikettä ja miten hän teksteissään karakterisoi henkilöhahmojen tyypillistä tapaa liikkua. Näihin kysymyksiin osaltaan pyritään vastaamaan myös Tanssiteatteri MD:n Tanssiva Muumilaakso –produktiossa.

Visuaalisesti häikäisevässä, läpisävelletyssä koko perheen nykytanssiteoksessa lähestymistapa muumeihin on uusi, mutta teemat ovat kaikille muumeja lukeneille tuttuja.

Ei kommentteja: